Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. julij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Predsednica EK von der Leyen pozdravila politični dogovor za usklajeno zmanjšanje povpraševanja po plinu

Izjava predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen po sprejetju političnega dogovora o uredbi Sveta o usklajenih ukrepih za zmanjšanje povpraševanja po plinu:    

Gas (Foto: zalogovniki plina)
EU

EU je danes naredila odločilen korak, da bi odpravila nevarnost popolne motnje v oskrbi s plinom, ki jo povzroča Putin. Zelo pozdravljam, da je Svet potrdil uredbo Sveta o usklajenih ukrepih za zmanjšanje povpraševanja po plinu.

Politični dogovor, ki ga je Svet dosegel v rekordnem času in temelji na predlogu Komisije, ki je bil predložen prejšnji teden, bo zagotovil urejeno in usklajeno zmanjšanje porabe plina po vsej EU, da bi se pripravili na prihajajočo zimo. Dopolnjuje vse druge ukrepe, ki so bili doslej sprejeti v okviru programa REPowerEU, zlasti za diverzifikacijo virov oskrbe s plinom, pospešitev razvoja obnovljivih virov energije in povečanje energetske učinkovitosti.

Skupna zaveza k zmanjšanju za 15 % je zelo pomembna in bo pomagala napolniti skladišča pred zimo.  Poleg tega možnost razglasitve stanja pripravljenosti EU, ki bo sprožila obvezno zmanjšanje porabe plina v državah članicah, jasno kaže, da bo EU storila vse, kar je v njeni moči, da bi zagotovila zanesljivost oskrbe in zaščitila svoje odjemalce, tako gospodinjstva kot industrijo.

EU si je s skupnim ukrepanjem za zmanjšanje povpraševanja po plinu, ki upošteva vse relevantne nacionalne posebnosti, zagotovila trdne temelje za nepogrešljivo solidarnost med državami članicami pri soočanju s Putinovim izsiljevanjem z energijo. Izjava Gazproma, da bo še naprej zmanjševal dobavo plina v Evropo prek Severnega toka 1, brez utemeljenih tehničnih razlogov, dodatno ponazarja nezanesljivost Rusije kot dobaviteljice energije. Z današnjo odločitvijo smo zdaj pripravljeni obravnavati našo energetsko varnost na evropski ravni, kot Unija.

Več informacij

Datum objave
26. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji