Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. julij 2021

Sprejeta uredba o instrumentu za posojila v javnem sektorju

Evropska komisija pozdravlja sprejetje uredbe o instrumentu za posojila v javnem sektorju, enega izmed stebrov mehanizma za pravični prehod, ki je ključni del evropskega zelenega dogovora.

Symbolic - Employment, growth and investment

To državam članicam omogoča, da dokončajo svoje programe za gospodarsko in socialno podporo v regijah, ki jih podnebni prehod najbolj ogroža. Skupaj naj bi mehanizem v prihodnjih sedmih letih spodbudil javne naložbe v višini od 18 do 20 milijard evrov.

»Instrument dopolnjuje nabor orodij za pomoč regijam in skupnostim, ki jih bo prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo najbolj prizadel. Spodbujal bo javne naložbe, gospodarsko raznovrstnost in ustvarjal delovna mesta, pri čemer bo več pozornosti namenjal tistim, ki imajo manj zmogljivosti za obvladovanje stroškov prehoda. Evropski uniji kot celoti bo pomagal doseči njene podnebne cilje,« je izpostavila evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.

Podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Ricardo Mourinho Felix je dodal, da bo mehanizem za pravični prehod zagotovil pravičen zeleni prehod predvsem regijam, ki so najbolj odvisne od fosilnih goriv in energetsko intenzivnih industrij. Evropska investicijska banka bo v vlogi podnebne banke EU sledila svoji zgodovinski in statutarni vlogi spodbujanja kohezije in bo aktivno prispevala k mehanizmu za pravični prehod. Po besedah podpredsednika EIB bodo po današnjem sprejetju uredbe lahko podprli naložbe regijskih oblasti, ki prinašajo skupne družbene, gospodarske in okoljske koristi.

Instrument je še posebej namenjen javnim subjektom, saj omogoča ugodne posojilne pogoje za projekte, ki ne ustvarjajo dovolj prihodkov, da bi bili finančno donosni. Sestavljajo ga kombinacija nepovratnih sredstev iz proračuna EU in posojil, ki jih zagotavlja EIB. Podpora v obliki nepovratnih sredstev se bo dodala posojilu EIB in bo zmanjšala finančno breme za upravičence ter povečala privlačnost zadevnih naložb.

Podpora v obliki svetovanja za upravičence bo na voljo prek svetovalnega vozlišča, vzpostavljenega v okviru InvestEU. Prvi razpisi naj bi bili objavljeni še v letošnjem letu. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. julij 2021