Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. april 2021

Spremenjene smernice EU o regionalni državni pomoči

eu_state_aid.jpg
© EU
Evropska komisija je danes sprejela spremenjene smernice EU o regionalni državni pomoči. V skladu z novimi pravili lahko države članice dodelijo državno pomoč podjetjem za podporo gospodarskemu razvoju območij EU z omejenimi možnostmi, hkrati pa zagotavljajo enake konkurenčne pogoje med državami članicami.

»Nove smernice bodo državam članicam omogočile, da podprejo evropske regije z najbolj omejenimi možnostmi pri dohitevanju drugih regij in zmanjšajo razlike v gospodarski blaginji, prihodkih in brezposelnosti. Ti kohezijski cilji so v središču naše Unije. Povečali smo tudi možnosti, da države članice podprejo regije, ki se soočajo s tranzicijskimi ali strukturnimi izzivi, kot je odseljevanje, tako da smernice v celoti prispevajo k zelenemu in digitalnemu prehodu, hkrati pa zagotavljajo enake konkurenčne pogoje med državami članicami,« je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Te smernice so prvi sklop pravil o državni pomoči, ki se spreminjajo po objavi evropskega zelenega dogovora ter evropske industrijske in digitalne strategije. Veljati bodo začele 1. januarja 2022.

 

Več informacij

Datum objave
19. april 2021