Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Sredstva EU za vodilne raziskovalce

Evropski raziskovalni svet (ERC) je danes razglasil prejemnike zadnjega kroga razpisa Obzorje Evropa, ki bo 544 milijonov nepovratnih sredstev namenil podpori 218 uveljavljenim vodilnim raziskovalcem.

The Battery Energy Storage Laboratory of the JRC in Petten, Netherlands

Evropski raziskovalni svet (ERC) je danes razglasil prejemnike zadnjega kroga razpisa Obzorje Evropa, ki bo 544 milijonov nepovratnih sredstev namenil podpori 218 uveljavljenim vodilnim raziskovalcem z dokazanimi dosežki na področju raziskav v zadnjem desetletju.

Financiranje bo raziskovalcem na primer omogočilo, da pridobijo vpogled v temeljne vzroke nasilja v družinah, poglobijo razumevanje sončevega magnetnega polja,  preučijo presnovo informacijske RNK za oblikovanje naslednje generacije terapevtikov proti COVID-19.

Ta novi krog štipendij naj bi ustvaril približno 2000 delovnih mest za podoktorske štipendiste, študente doktorskega študija in drugo raziskovalno osebje.

Zmagovalci razpisa prihajajo iz 27 držav, svoje projekte pa bodo izvajali na univerzah in raziskovalnih središčih v 20 državah članicah EU in državah, pridruženih programu Obzorje Evropa.

Med prejemniki sredstev je tudi Mirjam Mencej z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,  in sicer za projekt Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji