Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Stanje naložb v industrijske raziskave in razvoj v EU

Participation of Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, at the start of the Sun Trip Europe 2021

Rezultati kažejo, da so evropska podjetja v letu 2020 kljub zahtevnemu gospodarskemu okolju povečala obseg naložb v raziskave in razvoj v zdravstvenem sektorju (+ 10,3 %) in sektorju storitev IKT (+ 7,2 %). Hkrati pa se je zaradi slabitve raziskav in razvoja v avtomobilskem, vesoljskem in obrambnem sektorju prvič v desetih letih zmanjšal skupni obseg vseh naložb evropskih podjetij v raziskave in razvoj (- 2,2 %).

EU ostaja tudi med vodilnimi na področju patentov zelene tehnologije visoke vrednosti in zelenih patentov v energijsko intenzivnih industrijah, kar odraža njeno preobrazbo v smeri podnebne nevtralnosti.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem dejala: „Naložbe v raziskave in inovacije so ključnega pomena, da ima lahko evropska industrija vodilno vlogo pri zelenem prehodu, dosega odličnost v hitro rastočem sektorju IKT in vodi novi val visokotehnoloških inovacij. Pregled stanja na področju naložb v industrijske raziskave in razvoj v EU jasno kaže, kje moramo okrepiti naša prizadevanja in da je zdaj pravi čas za vlaganje v prihodnost.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
17. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji