Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. april 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Stanje schengenskega območja

Evropska komisija je danes objavila poročilo o stanju schengenskega območja v preteklem letu in o prednostnih nalogah za prihodnje leto.

Krepitev upravljanja schengenskega območja  (Foto: dekle hodi ob železniški progi in v rokah drži evropsko zastavo, kiplapola v vetru)

Evropska komisija je danes objavila poročilo o stanju schengenskega območja v preteklem letu in o prednostnih nalogah za prihodnje leto. Schengensko območje, ki se je razvilo v največje območje prostega gibanja na svetu, je bistveno za konkurenčnost Evropske unije, ki zagotavlja nemotena in varna potovanja za skoraj 450 milijonov ljudi.

Tudi leta 2023 je bilo schengensko območje močno in ostaja najbolj obiskana destinacija na svetu. Izdanih je bilo več kot 10 milijonov schengenskih vizumov, schengensko območje pa je obiskalo več kot pol milijarde potnikov in tako doseglo 92 % ravni pred pandemijo iz leta 2019. To je znatno prispevalo h gospodarstvu EU, saj turizem prispeva skoraj 10 % BDP EU in zagotavlja delovna mesta za približno 22,6 milijona ljudi.

Letošnje poročilo kaže, da se schengenska pravila dobro uporabljajo, čeprav obstajajo nekatere vrzeli pri izvajanju, na primer: okrepljen zakonodajni okvir, tu bo treba dodatnih naporov za uvedbo novih ukrepov, vključno s policijskim sodelovanjem, za postopno odpravo dolgotrajnega nadzora na notranjih mejah; integriran okvir upravljanja schengenskega območja, kjer si bo Komisija še naprej prizadevala za popolnejšo analizo podatkov v tesnem sodelovanju z agencijami EU in državami članicami; ter zgodovinski koraki za dokončanje schengenskega območja z Bolgarijo in Romunijo, začenši z odpravo kontrol na zračnih in morskih mejah z 31. marcem letos. Za odpravo kontrol na notranjih kopenskih mejah z Bolgarijo in Romunijo je potreben dodaten sklep Sveta EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. april 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji