Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Število smrtnih žrtev na evropskih cestah

Iz danes objavljenih podatkov o smrtnih žrtvah v cestnem prometu izhaja, da je lani v prometnih nesrečah v EU umrlo približno 20.400 ljudi, kar je 1 % manj kot leta 2022.

road_safety.jpg (Foto: avtocesta na kateri je več različnih vrst avtomobilov in nekaj tovornjakov)
© EU

Iz danes objavljenih podatkov  o smrtnih žrtvah v cestnem prometu izhaja, da je lani v prometnih nesrečah v EU umrlo približno 20.400 ljudi, kar je 1 % manj kot leta 2022.  Čeprav to pomeni približno 2360 manj smrtnih žrtev (–10 %) v primerjavi z izhodiščnim letom 2019, pa se je trend upadanja v več državah članicah ustalil. Tako je le malo držav članic na dobri poti, da do leta 2030 dosežejo cilj EU in ZN glede prepolovitve števila smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Splošna razvrstitev stopenj smrtnih žrtev v državah se ni bistveno spremenila, saj so najvarnejše ceste še vedno na Švedskem (22 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev) in na Danskem (27/milijon). Bolgarija (82/milijon) in Romunija (81/milijon) sta poročali o najvišjih stopnjah smrtnosti v letu 2023. Povprečje v EU je 46 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, blizu temu povprečju je Slovenija (39/milijon).

Čeprav priljubljenost kolesarjenja še naprej narašča, je trend števila kolesarjev, ubitih na cestah EU, zelo zaskrbljujoč, leta 2022 je tako umrlo več kot 2000 kolesarjev. Kolesarji so ogroženi zlasti zaradi pomanjkanja ustrezne infrastrukture in nevarnega vedenja vseh udeležencev v cestnem prometu, kot so prekoračitev hitrosti, nepozornost in vožnja pod vplivom alkohola in drog.

Evropska komisija je marca letos predstavila  sveženj predlogov o varnosti v cestnem prometu, vključno s posodobljenimi zahtevami za vozniška dovoljenja in boljšim čezmejnim izvrševanjem cestnoprometnih predpisov. Varnost v cestnem prometu je tudi osrednji element nedavnih pobud politike mobilnosti EU, vključno s strategijo za trajnostno in pametno mobilnost, novo uredbo o TEN-T in okvirom za mobilnost v mestih. 

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
8. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji