Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Štirje milijoni dodatnih odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer za žarišča koronavirusa

Evropska komisija se je s proizvajalcem BioNTech-Pfizer dogovorila za dobavo dodatnih štirih milijonov odmerkov cepiva proti COVID-19 za države članice v naslednjih dveh tednih, da bi se spopadle z žarišči koronavirusa in olajšale prosto čezmejno gibanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala: „Za spopadanje z agresivnimi različicami virusa in izboljšanje razmer v žariščih so potrebni hitri in odločni ukrepi. Danes z veseljem oznanjam sporazum s proizvajalcem BioNTech-Pfizer, ki bo državam članicam do konca marca zagotovil skupno štiri milijone odmerkov cepiva, ki bodo dobavljeni poleg že načrtovanih odmerkov. To bo državam članicam pomagalo pri obvladovanju širjenja novih različic. S ciljno uporabo teh odmerkov, kjer so najbolj potrebni, zlasti v obmejnih regijah, se bo pomagal zagotoviti ali obnoviti prosti pretok blaga in ljudi. Ta je ključen za delovanje zdravstvenih sistemov in enotnega trga.“

Komisija pozorno spremlja razvoj epidemioloških razmer v državah članicah. Kljub trenutnemu zmanjšanju števila smrtnih primerov v EU zaradi cepljenja starejših in najbolj ranljivih oseb je Komisija zaskrbljena zaradi pojava vrste žarišč koronavirusa po vsej EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
10. marec 2021