Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8 oktober 2021

Strukturiran dialog z državami EU o digitalnem usposabljanju delavcev

Digitalni prehod, ki je ključna prednostna naloga Evropske komisije in držav članic, temelji na digitalno usposobljeni delovni sili, digitalno opolnomočenih državljanih in močnemu digitalnemu izobraževalnemu sistemu.

Social Europe - The European Pillar of Social Rights

Danes je Evropska komisija na to temo začela strukturiran dialog z državami članicami.

V govoru o stanju v Uniji je predsednica von der Leyen voditelje pozvala k strukturiranemu dialogu na najvišji ravni ter uresničevanju akcijskega načrta za digitalno izobraževanje in akcijskega načrta evropskega stebra socialnih pravic.

Na srečanju projektne skupine z devetimi člani so izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, podpredsednik Margaritis Schinas ter komisarji Marija Gabriel, Nicolas Schmitt in Thierry Breton izjavili: »Digitalno izobraževanje in digitalne spretnosti so temelj digitalnega prehoda. Za naše digitalno desetletje smo si zastavili ambiciozne cilje, med drugim, da bo do leta 2030 80 % prebivalstva imelo osnovno digitalno znanje in da bo imeli do takrat zaposlenih 20 milijonov IKT strokovnjakov. Te cilje bomo dosegli le, če bomo v EU delovali enotno na vseh ravneh. Zato smo zadovoljni, da se danes začenja strukturiran dialog z načrtom za ukrepanje. Zastavili smo si ambiciozne cilje in uresničili jih bomo le na način, da delujemo skupaj«.

Države članice so pozvane, da se pridružijo dialogu in se skupaj dogovorijo o ključnih dejavnikih, ki bodo omogočili učinkovito in vključujoče digitalno izobraževanje in usposabljanje. Strukturiran dialog bo potekal do konca prihodnjega leta. Komisija bo na podlagi rezultatov do takrat predlagala konkretne pobude o ključnih dejavnikih za digitalno izobraževanje in spretnosti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8 oktober 2021