Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. oktober 2021

Svet EU-ZDA za trgovino in tehnologijo: nova platforma Komisije za posvetovanje

Evropska komisija je zagnala spletno posvetovalno platformo zasvet za trgovino in tehnologijo med EU in ZDA, ki deležnikom omogoča, da delijo svoja mnenja in predložijo skupne predloge o prihodnjem delu.

Vrh EU-ZDA

Po prvem srečanju v Pittsburghu prejšnji mesec so se predstavniki Evropske unije in ZDA dogovorili o pomenu in zavezanosti k tesnemu posvetovanju z raznolikimi deležniki na obeh straneh Atlantika glede usklajenih pristopov h ključnim svetovnim tehnološkim, gospodarskim in trgovinskim vprašanjem.

Komisija je za namen zbiranja prispevkov o svetu za trgovino in tehnologijo na platformi Futurium vzpostavila sistem »vse na enem mestu«. Podjetja, skupine za razmislek, delavske, neprofitne in okoljske organizacije, akademiki in drugi, ki tvorijo širšo civilno družbo, so vabljeni, da kot bistveni akterji prispevajo k uspešnemu sodelovanju EU in ZDA.

Platforma s preprosto registracijo omogoča vsem zainteresiranim stranem, da uveljavljajo svoj glas preko delovanja desetih delovnih skupin sveta za trgovino in tehnologijo. Prek te spletne strani lahko ne le dostopajo do stališč delovnih skupin, ampak prejemajo pomembne informacije in obvestila o poteku dela.

Izvršna podpredsednica za Evropa, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager, je dejala: »Trdno in redno sodelovanje z vsemi zainteresiranimi stranmi na obeh straneh Atlantika je nujno za uspeh sveta za trgovino in tehnologijo med EU in ZDA. Po obetavnem ustanovnem srečanju v Pittsburghu z veseljem odpiramo strukturiran kanal za vnos, povratne informacije in strokovno znanje. Ta nova platforma bo zagotovila preglednost in omogočila okrepljeno sodelovanje, kar bo pomagalo oblikovati skupne pristope za uspešno čezatlantsko sodelovanje na digitalnem in tehnološkem področju.«

Več:

Več informacij

Datum objave
19. oktober 2021