Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. avgust 2023Predstavništvo v Sloveniji

Svetovni dan humanitarnih dejavnosti

Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič sta v izjavi pred svetovnim dnevom humanitarnih dejavnosti, 19. avgustom, med drugim izpostavila:

Humanitarian aid
EU

 »Čedalje več ljudi po svetu je vse bolj izpostavljenih humanitarnim krizam zaradi novih ali nenehnih konfliktov ter posledic izrednih podnebnih in ekoloških razmer. Če bi tisti, ki potrebujejo humanitarno pomoč, oblikovali državo, bi bila le ta tretja največja na svetu. Poleg tega se ta »država« eksponentno povečuje. Od začetka leta 2022 se je povečala že za 30 %.

Danes bolj kot kdaj koli prej ljudje v krizi potrebujejo humanitarno pomoč. Zato se pred svetovnim dnevom humanitarnih dejavnosti poklonimo humanitarnim delavcem, ki tvegajo svoja življenja, da bi rešili druge in zmanjšali človeško trpljenje, ter počastimo spomin na tiste, ki so umrli. Danes so humanitarni delavci po vsem svetu v večji nevarnosti kot kdaj koli prej. Zaradi napadov na njih je letos življenje izgubilo 62 humanitarnih delavcev, 33 jih je bilo ugrabljenih, 82 pa jih je bilo ranjenih.To so nesprejemljiva in nedopustna dejanja.«

Več:

Več informacij

Datum objave
18. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji