Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2021

Digitalno potrdilo EU o COVID-19: začel delovati tehnični sistem na ravni EU

Danes je bil dosežen pomemben mejnik pri uvajanju digitalnega potrdila EU o COVID-19. Z digitalnim prehodom EU je namreč začel delovati tehnični sistem na ravni EU, ki omogoča varno preverjanje potrdil, pri katerem se spoštuje zasebnost uporabnikov.

Digitalno potrdilo EU o COVID-19

Potrdilo EU, ki ga je predlagala Komisija, da bi do letošnjega poletja ponovno omogočili varna potovanja, bo brezplačno, varno in dostopno vsem. Na voljo bo v digitalni ali papirni obliki in bo dokazovalo, da je bila oseba cepljena proti COVID-19, prejela negativen rezultat testa na to bolezen ali jo prebolela.

Evropski parlament in Svet sta 20. maja dosegla politični dogovor glede uredbe o potrdilih, danes pa je torej začelo delovati tehnično ogrodje sistema EU.

Digitalni prehod EU omogoča preverjanje varnostnih elementov v kodah QR, ki jih vsebujejo potrdila. Državljanom in organom bo pomagal preverjati verodostojnost potrdil. Med tem postopkom se ne izmenjujejo in ne shranjujejo nikakršni osebni podatki.

Od 10. maja je prehod preizkusilo že 22 držav. Uredba se bo sicer začela uporabljati 1. julija, a se je za takojšnjo uporabo odločilo že sedem držav članic (Bolgarija, Češka, Danska, Grčija, Hrvaška, Nemčija in Poljska), ki so se že danes povezale na prehod in začele izdajati prva potrdila EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. junij 2021