Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Trgovinska zaščita EU v letu 2022

Iz danes objavljenega letnega poročila o dejavnostih trgovinske zaščite EU za leto 2022 izhaja, da je bila Evropska komisija v letu 2022 še naprej dejavna in odločna pri zaščiti proizvajalcev EU pred nepoštenimi trgovinskimi praksami.

Trgovina EU z agroživilskimi proizvodi (Foto: nabor različnih predmetov, ki so povezani s trgovino s hrano, kot so jabolka, olive, sir, tovorna ladja)

Iz danes objavljenega letnega poročila o dejavnostih trgovinske zaščite EU za leto 2022 izhaja, da je bila Evropska komisija v letu 2022 še naprej dejavna in odločna pri zaščiti proizvajalcev EU pred nepoštenimi trgovinskimi praksami, in sicer z doslednim izvajanjem zakonodaje in zagotavljanjem učinkovitosti ukrepov.

Komisija je ukrepala tudi, da so tretje države pravilno uporabljale pravila trgovinske zaščite, s čimer je v več primerih zagotovila neprekinjen dostop proizvajalcev EU do izvoznih trgov. Do konca leta 2022 je bilo uvedenih 177 ukrepov, od katerih skoraj petina obravnava izogibanja sankcijam.

Največ ukrepov trgovinske zaščite EU zadeva uvoz iz Kitajske, Rusije, Indije, Koreje in ZDA. Zahvaljujoč zaščitnim ukrepom EU je v EU zaščitenih skoraj pol milijona delovnih mest v proizvodnji v sektorjih, kot so jeklarstvo, aluminij, kemikalije in keramika. Največji izziv pa ostaja dampinški in subvencionirani uvoz iz Kitajske, ki povzroča škodo evropski predelovalni industriji.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji