Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Trgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

Evropska komisija je danes Svetu EU v podpis poslala trgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo, kar je velik korak na poti k njegovi ratifikaciji.

Trgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

Pričakuje se, da bo sporazum Evropski uniji prinesel velike koristi. Po zaslugi tega dogovora se bo dvostranska trgovina predvidoma povečala za do 30 %, letni izvoz EU pa bi se lahko povečal za do 4,5 milijarde evrov. Naložbe EU v Novo Zelandijo bi se lahko povečale za do 80 %. S tem dogovorom bi se lahko že s prvim letom njegove uporabe dajatve za podjetja iz EU zmanjšale za približno 140 milijonov evrov letno.

Sporazum bo prispeval k odprti trgovini, ki je eden od štirih stebrov industrijskega načrta EU v okviru zelenega dogovora, ki ga je predsednica Ursula von der Leyen napovedala 1. februarja 2023. Ko bo sporazum začel veljati, bo prispeval k bolj zelenemu, konkurenčnejšemu in odpornejšemu gospodarstvu EU.

Ko bo Svet sprejel sklep o podpisu, bosta EU in Nova Zelandija lahko podpisali sporazum. Po podpisu se bo besedilo predložilo v odobritev Evropskemu parlamentu. Po tem lahko Svet sprejme sklep o sklenitvi, in ko Nova Zelandija sporoči, da je prav tako zaključila postopek ratifikacije, lahko sporazum začne veljati.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji