Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. marec 2021

Učinkovitejše čezmejno pravosodno sodelovanje na področju mednarodnega kriminala

Svet EU je odobril predlog Komisije za okrepitev sodelovanja Agencije Evropske unije za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) z državami, ki niso članice EU.  Cilj Komisije je zagotoviti učinkovitejše čezmejno pravosodno sodelovanje na področju mednarodnega kriminala. Komisija bo sedaj lahko začela pogajanja o izmenjavi informacij s trinajstimi državami: Alžirijo, Argentino, Armenijo, Bosno in Hercegovino, Brazilijo, Egiptom, Izraelom, Jordanijo, Kolumbijo, Libanonom, Marokom, Tunizijo in Turčijo.

Pomembni vidik pogajanj bodo ustrezne varovalke glede varstva osebnih podatkov, zasebnosti ter temeljnih pravic in svoboščin posameznikov.

»Vlogo Eurojusta moramo okrepiti tako v EU kot zunaj nje. Storilci kaznivih dejanj se ne ustavijo na evropskih mejah, temveč delujejo globalno. Z učinkovitim sodelovanjem med državami EU in partnerskimi državami lahko ujamemo več storilcev kaznivih dejanj in poskrbimo, da bo svet varnejši,« je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. marec 2021