Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrajina v mehanizmu EU na področju civilne zaščite

Ukrajina je postala sodelujoča država v mehanizmu EU na področju civilne zaščite – evropskem solidarnostnem okviru, ki pomaga državam, ki jih je prizadela nesreča.

Visit by Janez Lenarčič, European Commissioner, to Ukraine

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je včeraj v Kijevu uradno podpisal sporazum o odobritvi polnopravnega članstva v tem mehanizmu. Med obiskom se je srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Zdaj bo tudi Ukrajina kot polnopravna članica lahko pošiljala pomoč prek mehanizma, če se bo druga država znašla v krizi.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite je Ukrajini od začetka ruske vojne agresije februarja 2022 zagotovil nujno pomoč iz vse Evrope. V doslej največji in najdaljši operaciji tega mehanizma je bilo v Ukrajino poslanih več kot 88.000 ton opreme, ki rešuje življenja, hrane in zdravil. Nedavno je bilo iz strateških energetskih rezerv rescEU v Ukrajino dostavljeno več kot 1000 generatorjev električne energije, ki jih je v celoti financirala EU.

Včeraj je EU Ukrajini poleg 145 milijonov evrov, ki so bila zagotovljena že v začetku tega leta, namenila še dodatnih 55 milijonov evrov humanitarne pomoči, ki bo osredotočeno na priprave na prihodnjo zimo.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji