Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Ukrajini 60.000 ton pomoči v naravi iz mehanizma civilne zaščite EU

Evropska unija je od začetka vojne v Ukrajini do danes prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovila več kot 60.000 ton življenjsko pomembne pomoči v naravi iz 30 držav

Fire Blade 2022 - European Defence Agency helicopter exercise in Hungary

Evropska unija je od začetka vojne v Ukrajini do danes prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovila več kot 60.000 ton življenjsko pomembne pomoči v naravi iz 30 držav.

Ta pomoč med drugim vključuje 180 reševalnih vozil, 125 gasilskih vozil, 300 električnih generatorjev, 35 težkih strojnih vozil in 4 pontonske mostove.

Ocenjena vrednost pomoči v naravi je več kot 425 milijonov evrov. Gre za doslej daleč največjo, najdaljšo in najzahtevnejšo operacijo tega mehanizma od njegove ustanovitve leta 2001. V podporo tej operaciji so bila na Poljskem, v Romuniji in na Slovaškem vzpostavljena logistična vozlišča, od koder se pomoč nato usmerja neposredno Ukrajini.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčičje dejal: »Vsi smo zgroženi nad ruskimi grozodejstvi v Ukrajini. Z zagotavljanjem nujne pomoči lahko vsaj ublažimo ogromen pritisk na ukrajinske sisteme za odzivanje na izredne razmere. Danes smo dosegli pomemben mejnik – v Ukrajino je prispelo več kot 60.000 ton pomoči v naravi, ki se usklajuje prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Ta solidarnost je dokaz, da EU podpira Ukrajino ne le z besedami, ampak tudi z dejanji.«

Več:

Več informacij

Datum objave
11. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji