Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi za evropsko industrijo vetrne energije

Evropska komisija je danes določila takojšnje ukrepe za podporo evropski industriji vetrne energije.

The port of Antwerp

Za doseganje nedavno dvignjenega cilja EU za leto 2030 glede obnovljivih virov energije, bo namreč potrebno znatno povečanje inštalirane zmogljivosti za vetrno energijo.

Zato je Komisija, kot je napovedala predsednica Ursula von der Leyen, danes predstavila evropski akcijski načrt za vetrno energijo, s katerim želi zagotoviti, da bo energetski prehod potekal z roko v roki z industrijsko konkurenčnostjo in da bo vetrna energija še naprej evropska zgodba o uspehu. Spremlja ga sporočilo o uresničevanju ambicije EU na področju energije na morju, vključno z vetrno energijo.

Komisija je danes predstavila tudi poročilo o stanju energetske unije za leto 2023, ki prikazuje, kako se je EU združno in učinkovito odzvala na rusko agresijo v Ukrajini in njeno izsiljevanje pri oskrbi z energijo, in sicer je pospešila prehod na čisto energijo, diverzificirala oskrbo in varčevala z energijo.

Čeprav se zdi, da so najhujši učinki energetske krize za nami, poročilo poudarja, da mora EU še naprej zagotavljati cenovno dostopno, zanesljivo in dostopno energijo za gospodinjstva ter krepiti industrijsko in gospodarsko konkurenčnost svoje industrije s podpiranjem naložb v čiste tehnologije. 

Več:

Več informacij

Datum objave
24. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji