Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Ukrepi za hitrejše uvajanje elektroenergetskih omrežij

Medsebojno povezana in stabilna energetska omrežja so hrbtenica notranjega trga energije v EU in so ključna za zeleni prehod.

Sredstva EU za energetsko infrastrukturo EU (foto: povezani električni transformarmatorji ob manjši vasi)

Da bi pomagala uresničiti evropski zeleni dogovor, Komisija danes predlaga akcijski načrt, s katerim bo zagotovila, da bodo naša elektroenergetska omrežja delovala učinkoviteje ter se uvajala še naprej in hitreje.

Komisija je že vzpostavila podporni pravni okvir za uvedbo elektroenergetskih omrežij po vsej Evropi. Ob popolnoma integriranih trgih EU bo posodobljeno infrastrukturno omrežje državljanom in podjetjem zagotavljalo koristi od cenejše in čistejše energije.

Poraba električne energije v EU naj bi se do leta 2030 povečala za približno 60 %. Omrežja se bodo morala prilagoditi bolj digitaliziranemu, decentraliziranemu in prožnemu sistemu z milijoni sončnih panelov na strehah, toplotnih črpalk in lokalnih energetskih skupnosti, ki bodo dajale svoje vire v souporabo.

Vključene bo več energije iz obnovljivih virov na morju, več bo električnih vozil za polnjenje in vse večje bodo potrebe po proizvodnji vodika. Ker je 40 % naših distribucijskih omrežij starejših od 40 let, zmogljivosti za čezmejni prenos pa naj bi se do leta 2030 podvojile, je potrebnih za 584 milijard evrov naložb.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
28. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji