Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi za omejitev mikroplastike

Evropska komisija je danes naredila še en pomemben korak za zaščito okolja, saj je v okviru zakonodaje o kemikalijah (uredba REACH) sprejela ukrepe za omejitev namernega dodajanja mikroplastike v izdelke

Ukrepi za omejitev mikroplastike

Nova pravila bodo preprečila izpust približno pol milijona ton mikroplastike v okolje. Prepovedana bo prodaja mikroplastike kot take, pa tudi izdelkov, ki jim je bila mikroplastika namerno dodana in ki ob uporabi povzročajo njeno sproščanje. 

Sprejeta omejitev temelji na široki opredelitvi mikroplastike, ki zajema vse sintetične polimerne delce, manjše od petih milimetrov, ki so organski, niso topni in so slabo razgradljivi. Namen je zmanjšati izpuste namerno dodane mikroplastike iz čim več izdelkov. 

»S prepovedjo namerno dodane mikroplastikeodpravljamo resen škodljivi dejavnik za okolje in zdravje ljudi. Mikroplastika je prisotna v morjih, rekah in na kopnem, pa tudi v hrani in pitni vodi. Danes sprejeta omejitev se morda res nanaša na majhne delce, vendar pomeni velik korak k zmanjšanju onesnaževanja, ki ga povzroča človek,« je pojasnil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Komisija je zavezana boju proti onesnaževanju z mikroplastiko, kot je navedeno v evropskem zelenem dogovoru in novem akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo. V akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje je zastavila cilj, da se do leta 2030 onesnaževanje z mikroplastiko zmanjša za 30 %.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji