Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. februar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi za pravično in inovativno podatkovno gospodarstvo

Evropska komisija je danes predlagala nova pravila, ki za vse gospodarske sektorje določajo, kdo lahko uporablja podatke, ustvarjene v EU, in dostopa do njih.

Evropski akt o podatkih  (napis: pravično podatkovno gospodarstvo na vijolično-roza podlagi)

Akt o podatkih bo zagotovil pravičnost v digitalnem okolju, spodbudil konkurenčen podatkovni trg, omogočil inovacije na podlagi podatkov in povečal dostopnost podatkov za vse.

Količina podatkov stalno narašča. Leta 2018 jih je bilo ustvarjenih 33 zetabajtov, do leta 2025 pa naj bi se ta številka povečala na 175 zetabajtov. Vendar njihov potencial ni izkoriščen, saj se 80 % industrijskih podatkov nikoli ne uporabi. Nova pravila bodo povečala količino podatkov, ki so na voljo za ponovno uporabo, in naj bi do leta 2028 v BDP prispevala dodatnih 270 milijard evrov.

Predlog akta o podatkih med drugim vključuje ukrepe, ki uporabnikom povezanih naprav omogočajo dostop do podatkov, ki jih te naprave ustvarijo, ukrepe za uravnoteženje pogajalske moči MSP s preprečevanjem zlorabe pogodbenih neravnovesij, sredstva, namenjena organom javnega sektorja za dostop do podatkov, ki jih hrani zasebni sektor, ter nova pravila, ki strankam omogočajo učinkovit prehod med različnimi ponudniki storitev obdelave podatkov v oblaku.

Več:

Ukrepi za pravično in inovativno podatkovno gospodarstvo
Ukrepi za pravično in inovativno podatkovno gospodarstvo

 

Več informacij

Datum objave
23. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji