Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi za proračunsko zaščito

Evropska komisija je Svetu EU predlagala ukrepe za proračunsko zaščito v okviru uredbe o pogojenosti, da bi zaščitili proračun EU in finančne interese EU pred kršitvami načel pravne države na Madžarskem.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Johannes Hahn, European Commissioner, on the protection of the EU budget in Hungary (Rule of Law Conditionality Mechanism)

Komisija je po dialogu z Madžarsko in oceni njenih predlogov za odpravo pomislekov ocenila, da tveganje za proračun v tej fazi še vedno obstaja. Zato predlaga začasno ustavitev 65 % obveznosti za tri operativne programe v okviru kohezijske politike ter prepoved sklepanja pravnih obveznosti s skladi javnega interesa za programe, ki se izvajajo z neposrednim in posrednim upravljanjem.

Svet EU mora zdaj v enem mesecu s kvalificirano večino odločiti o sprejetju ukrepov. Komisija bo medtem spremljala razmere in Svet obveščala o vseh pomembnih elementih, ki bi lahko vplivali na njeno sedanjo oceno. Madžarska se je zavezala, da bo Komisijo do 19. novembra v celoti obvestila o izpolnitvi ključnih izvedbenih ukrepov. 

Več:

Več informacij

Datum objave
19. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji