Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi za večjo dostopnost medicinskih pripomočkov

Koordinacijska skupina za medicinske pripomočke, ki ji predseduje Evropska komisija, je odobrila seznam ukrepov, ki naj bi prispevali k povišanju zmogljivosti priglašenih organov, proizvajalcem pa bodo olajšali prehod na uporabo strožjih pravil EU.

Demography in the EU, ages 30-60 - Spain

Koordinacijska skupina za medicinske pripomočke, ki ji predseduje Evropska komisija, je odobrila seznam ukrepov, ki naj bi prispevali k povišanju zmogljivosti priglašenih organov, proizvajalcem pa bodo olajšali prehod na uporabo strožjih pravil EU na tem področju (uredbi o medicinskih pripomočkih in o in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkih).

»Naša pravila o medicinskih pripomočkih zagotavljajo, da imajo pacienti v EU dostop do varnih medicinskih pripomočkov, ki lahko rešijo življenja. Danes napovedani ukrepi so namenjeni reševanju neposrednih izzivov, povezanih z razpoložljivostjo medicinskih pripomočkov za paciente v EU. S sodelovanjem se zavezujemo, da bomo poiskali trajnostne rešitve, da bi zagotovili njihovo stalno razpoložljivost in se izognili pomanjkanju,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Priglašenim organom se tako med drugim svetuje, naj uporabijo hibridne revizije, organizirajo strukturirane dialoge s proizvajalci za izboljšanje učinkovitosti postopka ugotavljanja skladnosti ter zagotovijo podporo malim in srednjim podjetjem ter novim prosilcem.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji