Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. marec 2021

Ukrepi za zagotovitev enakega plačila za enako delo

Evropska komisija je danes predstavila predlog o preglednosti plačil. Cilj je zagotoviti, da bodo ženske in moški v EU za enako delo prejeli enako plačilo. V predlogu, ki je politična prednostna naloga predsednice von der Leyen, so določeni ukrepi za preglednost plačil, kot so informacije o plačilu za iskalce zaposlitve, pravica do seznanitve z ravnjo plačila delavcev, ki opravljajo enako delo, in poročanje o plačilni vrzeli med spoloma za velika podjetja.

S predlogom se tudi krepijo orodja, s katerimi lahko delavci uveljavljajo svoje pravice, in olajšuje dostop do sodnega varstva. Delodajalci kandidatov za delovno mesto ne bodo smeli spraševati glede njihovih plačil v prejšnjem delovnem razmerju, na zahtevo zaposlenih pa bodo morali posredovati anonimizirane podatke v zvezi s plačili. Zaposleni bodo imeli v primeru diskriminacije pri plačilu tudi pravico do odškodnine.

Novi ukrepi, ki upoštevajo vpliv pandemije COVID-19 na delodajalce, pa tudi na ženske, ki nosijo večji delež bremena pandemije, bodo povečali ozaveščenost o pogojih glede plačil v podjetju ter delodajalcem in delavcem zagotovili več orodij za odpravo diskriminacije pri plačilu na delovnem mestu. Ti ukrepi bodo obravnavali številne pomembne dejavnike, ki prispevajo k obstoječi plačilni vrzeli, in so še zlasti pomembni med pandemijo COVID-19, zaradi katere se povečujejo neenakosti med spoloma, ženske pa so še bolj izpostavljene tveganju revščine.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. marec 2021