Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Uresničevanje evropskega zelenega dogovora

Evropska komisija je danes sprejela tri nove pobude, ki so potrebne za uresničitev evropskega zelenega dogovora.

Tri nove pobude za uresničitev evropskega zelenega dogovora

V njih predlaga nova pravila za omejitev krčenja gozdov, ki ga povzroča EU, in nova pravila za olajšanje pošiljanja odpadkov znotraj EU. Tako želi spodbuditi krožno gospodarstvo ter preprečiti izvažanje nezakonitih odpadkov in izzivov, povezanih z odpadki, v tretje države.

Komisija je predstavila tudi novo strategijo za tla, na podlagi katere naj bi bila do leta 2050 vsa evropska tla obnovljena, odporna in ustrezno zavarovana.

Izvršni podpredsednik Komisije za evropski zeleni dogovor Frans Timmermans je povedal: »Da bi bili na svetovni ravni uspešni pri reševanju krize zaradi podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti, moramo prevzeti odgovornost za ukrepanje doma in v tujini. Naša uredba o krčenju gozdov je odziv na pozive državljanov k zmanjšanju evropskega prispevka h krčenju gozdov in spodbujanju trajnostne potrošnje.

Naša nova pravila o ravnanju s pošiljkami odpadkov bodo spodbudila krožno gospodarstvo in zagotovila, da izvoz odpadkov ne bo škodoval okolju ali zdravju ljudi drugod po svetu. Naša strategija za tla pa bo prispevala k zdravju, trajnostni rabi in potrebnemu pravnemu varstvu tal.«

Več:

Več informacij

Datum objave
17. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji