Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Ursula von der Leyen: brez zaščite narave bomo vstopili v obdobje pandemij

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je včeraj udeležila spletnega vrha En planet, namenjenega biotski raznovrstnosti. V svojem govoru je pozvala, naj se na prihodnji konferenci pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti, ki bo maja letos v Kunmingu, pripravi ambiciozen, globalen in prelomen sporazum, podoben pariškemu.

To je potrebno ne le zaradi trajnostnega razvoja, temveč tudi enakosti, varnosti in kakovosti življenja.

Izpostavila je tudi povezavo med izgubo biotske raznovrstnosti in COVID-19: »Če ne bomo nujno ukrepali, da bi zaščitili našo naravo, smo morda že na začetku obdobja pandemij. Potrebujemo usklajeno ukrepanje na svetovni ravni in lokalni trajnostni razvoj. Tako kot pri našem planetu si moramo skupaj prizadevati za eno zdravje.«

Med drugim je opozorila na pomen evropskega zelenega dogovora in nove, bolj zelene skupne kmetijske politika, kar nam bo pomagalo zaščititi preživetje in prehransko varnost, hkrati pa zaščititi našo naravo in podnebje. Spomnila je tudi na dolžnost Evrope, da zagotovi, da naš enotni trg ne bo spodbujal krčenja gozdov v lokalnih skupnostih v drugih delih sveta.

Ponovno je poudarila, da je pri vseh teh prizadevanjih Evropa pripravljena prevzeti vodilno vlogo ter se zavzemati za vključitev čim več partnerjev.

Posnetek govora predsednice je na voljo tukaj.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. januar 2021