Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. julij 2023Predstavništvo v Sloveniji

Ustreznost okvira EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov

Evropska komisija je danes sprejela sklep o ustreznosti okvira EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov. 

EU USA

Evropska komisija je včeraj sprejela sklep o ustreznosti okvira EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov.

V sklepu ugotavlja, da Združene države za osebne podatke, ki se znotraj novega okvira posredujejo ameriškim podjetjem iz EU, zagotavljajo ustrezno varstvo, primerljivo z ravnjo varstva v Evropski uniji. Na podlagi novega sklepa o ustreznosti se lahko osebni podatki iz EU varno posredujejo ameriškim podjetjem, ki sodelujejo v okviru, ne da bi bilo treba uvesti dodatne zaščitne ukrepe za varstvo podatkov.

Okvir EU-ZDA za varstvo zasebnosti podatkov uvaja nove zavezujoče zaščitne ukrepe, s katerimi se odpravljajo vsi pomisleki, ki jih je izrazilo Sodišče Evropske unije, vključno z omejitvijo dostopa ameriških obveščevalnih služb do podatkov EU na podatke, ki so potrebni in sorazmerni, ter ustanovitvijo sodišča za presojo varstva podatkov (DPRC), do katerega bodo imeli dostop posamezniki iz EU.

Novi okvir uvaja tudi pomembne izboljšave v primerjavi z mehanizmom, ki je obstajal v okviru zasebnostnega ščita. Če bo sodišče za presojo varstva podatkov na primer ugotovilo, da so bili podatki zbrani v nasprotju z novimi zaščitnimi ukrepi, bo lahko odredilo njihov izbris. Novi zaščitni ukrepi na področju dostopa vlade do podatkov bodo dopolnili obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati ameriška podjetja, ki uvažajo podatke iz EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji