Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

V uporabo predan tretji superračunalnik

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Marija Gabriel je danes v uporabo uradno predala najnovejši superračunalnikSkupnega podjetja za evropsko visokozmogljivo računalništvo (EuroHPC).

Superračunalnik - navidezna roka v navideznem modrem virtualnem svetu z rumenimi evropskimi zvezdami)

Superračunalnik po imenu Discoverer je v tehnološkem parku Sofia v Bolgariji.

Komisarka Gabriel je dejala: »Z EuroHPC superračunalnikom Discoverer lahko Bolgarija spodbudi raziskave in se bolje vključi v vseevropske inovacijske ekosisteme. Stimuliral bo podatkovno visoko intenzivne raziskave na področjih, kot so medicina, industrija in varnost. Novi superračunalnik bo evropskim uporabnikom pomagal pri pospeševanju raziskav in inovacij ne glede na to, kje v Evropi so.«

Zmogljivost superračunalnika bo več kot 4,5 petaflopsa (ali 4,5 milijona milijard izračunov na sekundo). Prispeval bo k spodbujanju raziskav v EU, na primer z omogočanjem modeliranja molekularnih interakcij z visoko močjo ali izvajanjem simulacij učinka potresnih valov, pa tudi s številnimi drugimi načini uporabe za raziskave na področju zdravja, energetike in inženirstva.

Discoverer je tretji superračunalnik, ki ga je letos vzpostavilo Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivo računalništvo. Pred tem je vzpostavilo dva druga superračunalnika na petaravni: Meluxino v Luksemburgu in Vego v Sloveniji. V procesu vzpostavitve so še štirje superračunalniki: Karolina na Češkem, Deucalion na Portugalskem, LUMI na Finskem in LEONARDO v Italiji.

Svet EU je julija 2021 sprejel novo uredbo o Skupnem podjetju EuroHPC, s katero je zagotovil dodatne naložbe v višini 7 milijard eurov za zagotovitev novih superračunalnikov in kvantnih računalnikov ter za podporo ambicioznemu programu EU na področju raziskav in inovacij.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
21. oktober 2021