Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

V veljavi nova pravila EU za zaščito otrok v čezmejnih zadevah

Danes so začela veljati nova pravila EU, ki bodo izboljšala zaščito otrok v čezmejnih zadevah v zvezi s skrbništvom, starševskimi pravicami in mednarodnim protipravnim odvzemom otrok (Uredba Bruselj IIb).

EU Child Rights
EU

Pravila urejajo sodelovanje med pravosodnimi organi  v čezmejnih sporih ter med drugim posodabljajo obstoječa pravila o pristojnosti, priznavanju in izvrševanju odločb v zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko odgovornostjo, poenostavljajo nekatere postopke ter krepijo sodelovanje med osrednjimi organi držav EU in med sodišči.

Nova uredba bo tako med drugim pretok odločb, javnih listin in nekaterih dogovorov v EU poenostavila s pravili o priznavanju in izvrševanju v drugih državah EU. Države članice bodo tudi dolžne zagotoviti, da lahko otrok izrazi svoje mnenje v postopku, ki ga zadeva, kot npr. pri določitvi pravic do varstva in stikov z otrokom. Skrajšali in pocenili se bodo tudi sodni postopki, na primer z uvedbo jasnih rokov za vrnitev protipravno odvzetega otroka in z neposredno izvršljivostjo odločb o starševski odgovornosti.

Več informacij

Datum objave
1. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji