Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Varna izmenjava osebnih podatkov

Danes je Evropska komisija sprejela dva sklopa standardnih pogodbenih klavzul, prvega za uporabo med upravljalci in obdelovalci ter drugega za prenos osebnih podatkov v tretje države.

Symbolic - General Data Protection Regulation (GDPR)

Nova orodja za varno izmenjavo osebnih podatkov bodo omogočila večjo pravno predvidljivost za evropska podjetja ter predvsem pomagala malim in srednjim podjetjem pri izpolnjevanju zahtev za varen prenos podatkov. Prav tako zagotavljajo, da bodo podatki državljanov varovani.

»V Evropi želimo ostati odprti in omogočiti pretok podatkov, vendar mora temu slediti tudi varnostni vidik. Posodobljene standardne pogodbene klavzule nam bodo omogočile dosego tega cilja, saj podjetjem ponujajo uporabno orodje, s katerim bodo upoštevala zakonodajo o varstvu podatkov za dejavnosti znotraj EU in v mednarodnem okolju. V povezanem mednarodnem digitalnem svetu, kjer sta za prenos podatkov dovolj le klik ali dva, je to potrebna rešitev,« je pojasnila podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Danes sprejete standardne pogodbene klavzule odražajo zahteve Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR) in upoštevajo sodbo Sodišča Evropske unije v zadevi Schrems II. Prav tako klavzule upoštevajo skupno mnenje Evropskega odbora za varstvo podatkov, Evropskega nadzornika za varstvo podatkov in držav članic ter odzive deležnikov iz javnega posvetovanja.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
4. junij 2021