Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Varnosti proizvodov in sistem hitrega obveščanja EU Safety Gate

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders danes predstavlja podatke o delu Evropske komisije na področju varnosti proizvodov in sistema hitrega obveščanja EU Safety Gate.

Press conference of Didier Reynders, European Commissioner, on RAPEX

Podatki za leto 2021 kažejo, da je bilo v sistemu razposlanih več kot 1800 opozoril med organi držav članic. Večina teh opozoril zadeva motorna vozila ali sorodne proizvode (27 %) in igrače (19 %). Opozorila so se redno nanašala tudi na božične luči in sveče. Najpogostejša tveganja, povezana z nevarnimi izdelki v letu 2021 so bile poškodbe (28 %) ali tveganja, ki so jih povzročile kemikalije (23 %).

»Zahvaljujoč sistemu hitrega obveščanja Safety Gate Evropska komisija in nacionalni organi za varstvo potrošnikov vsak dan sodelujejo, da bi zagotovili varno obdarovanje. To je zelo konkreten primer sodelovanja na ravni EU, ki koristi potrošnikom,« je dejal komisar Reynders.

V okviru sistema Safety Gate lahko nacionalni organi pošiljajo opozorila z informacijami o nevarnih proizvodih, opisom tveganja in podatki o ukrepih, ki so jih glede proizvodov sprejeli. Aktualna opozorila so na voljo tukaj.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji