Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 2 min

Varstvo podatkov: vnovičen poziv Sloveniji, naj izpolni obveznosti po GDPR

Evropska komisija je danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo pr

Symbolic - General Data Protection Regulation (GDPR)

Evropska komisija je danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljanov in podjetij.

Komisija je danes zaključila 103 zadeve, pri katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila težave, tako da postopka ni treba nadaljevati.

Komisija je Sloveniji poslala obrazloženo mnenje in jo pozvala, naj izpolni pomembne obveznosti iz splošne uredbe o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679) ter naj svojemu organu za varstvo podatkov omogoči učinkovito izvajanje vseh popravljalnih pooblastil iz te uredbe.

Komisija Sloveniji zlasti očita, da še vedno ni izvedla reforme nacionalnega okvira za varstvo podatkov, pripravljenega pred splošno uredbo o varstvu podatkov.

 

Komisija je Sloveniji poslala  uradni opomin 9. februarja letos, ker pa Slovenija v odgovoru nanj ni zadostno odpravila pomislekov Komisije, ji je sedaj Komisija poslala obrazloženo mnenje. V skladu s pravili za obrazložena mnenja ima Slovenija na voljo dva meseca za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti, sicer se Komisija lahko odloči, da zadevo predloži Sodišču Evropske unije.

Poleg tega je Komisija v obrazloženem mnenju pozvala Italijo, Malto in Slovenijo  k popolnemu prenosu direktive o energiji iz obnovljivih virov (Direktive (EU) 2018/2001).

Šest držav članic, med njimi tudi Slovenijo, pa je Komisija prav tako v obrazloženem mnenju pozvala k upoštevanju revidirane direktive o izboljšanju varnosti cestne infrastrukture (sprememba Direktive 2008/96/ES).

Komisija je Sloveniji in Španiji poslala uradni opomin, ker v nacionalno pravo nista prenesli novih pravil EU o priznavanju poklicnih kvalifikacij na področju plovbe po celinskih plovnih poteh (Direktiva (EU) 2017/2397). Državi imata na voljo dva meseca za odgovor na argumente Komisije, sicer se ta lahko odloči, da jima pošlje obrazloženi mnenji.

Več informacij o postopku EU za ugotavljanje kršitev je na voljo tukaj, več informacij o vseh sprejetih odločitvah pa v registru odločitev o kršitvah.

Evropska komisija je danes sprejela tudi  letno poročilo o spremljanju uporabe prava EU. V poročilu so opisani izvršilni ukrepi, ki jih je Komisija sprejela leta 2021, da bi zagotovila zaščito pravic in svoboščin državljank in državljanov ter podjetij po vsej EU.

Celotni sporočili:

Več informacij

Datum objave
15. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji