Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Več kot 200 evropskih gasilcev na pomoč Grčiji

Več kot 200 gasilcev iz Bolgarije, Finske, Francije, Nemčije, Romunije in Norveške bo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito nudilo pomoč grškim gasilcem in drugim interventnim službam v primeru velikih naravnih nesreč, kot so gozdni požari.

Forest fires in Greece

Več kot 200 gasilcev iz Bolgarije, Finske, Francije, Nemčije, Romunije in Norveške, katerih aktivnosti se financirajo in koordinirajo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito, bo nudilo pomoč grškim gasilcem in drugim interventnim službam v primeru velikih naravnih nesreč, kot so gozdni požari.

»Jasno je, da se soočamo z globalnimi podnebnimi spremembami in da to od nas Evropejcev zahteva skupen odziv. Avgusta 2021 je Grčija doživela približno 65 hkratnih požarov na dan, medtem ko je bila povprečna temperatura pogosto nad 40 stopinjami Celzija. Z grškimi oblastmi smo se zato dogovorili, da bo v državi v pripravljenosti prisotnih več kot 200 visokokvalificiranih gasilcev z vse naše celine. To ne bo omogočilo le hitrega odziva, temveč bo zagotovilo tudi pomembno izmenjavo praks za vse vključene gasilce,« je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji