Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Velike razlike med državami EU v indeksu enakosti spolov

Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE) je danes objavil rezultate svojega letnega indeksa enakosti spolov. EU je dosegla 68 točk od 100, kar je le 0,6 točke več kot lansko leto.

Demography in the EU, ages 30-60 - Spain

Indeks razkriva tudi velike razlike v rezultatih enakosti spolov med državami, in sicer od 83,9 točke na Švedskem do 52,6 točke v Grčiji. V Sloveniji je indeks enakosti spolov znašal 67,6 točke. Letošnji indeks je bil osredotočen na duševno, spolno in reproduktivno zdravje.

Komisarka za enakost Helena Dalli, je dejala: »Enak dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, vključno s spolnim in reproduktivnim zdravjem in pravicami, ženskam in moškim v vsej svoji raznolikosti omogoča, da v družbi živijo polno in dejavno.«

Evropska komisija je v okviru programa EU za zdravje pripravljena podpreti potrebe in ukrepe držav članic EU za priznanje temeljne pravice dostopa do zdravstvenega varstva vseh državljanov, kot je zapisano v Listini EU o temeljnih pravicah in evropskem stebru socialnih pravic.

Strategija EU za enakost spolov za obdobje 2020-2025 določa trenutne prednostne naloge Komisije na tem področju v skladu s prizadevanjem vzpostavitve Unije enakosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. oktober 2021