Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. januar 2021

Vesolje: 300 milijonov evrov naložb EIS za vesoljske projekte malih in srednjih podjetij

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad (EIS) sta napovedala za 300 milijonov evrov naložb v mala in srednja podjetja za podporo pionirskim inovacijam v vesoljskem sektorju. Od tega bo 100 milijonov evrov prišlo iz proračuna EU, poleg EIS pa bo udeležen tudi Evropski sklad za strateške naložbe (link is external)(EFSI), ki je glavni steber naložbenega načrta za Evropo.

Ta naložba zadeva dva sklada, usmerjena v vesoljsko tehnologijo. Orbital Ventures se osredotoča na vesoljske tehnologije, vključno s spodnjim delom verige (komunikacije, kriptografija, shranjevanje in obdelava podatkov, geolokacija, opazovanje Zemlje) in zgornjim delom (vesoljska strojna oprema, materiali, elektronika, robotika, rakete, sateliti). Prmo Space (link is external) je eden prvih skladov za prenos tehnologij, osredotoča pa se le na vesoljske tehnologije v Evropi.

»Spodbujanje konkurenčnosti vesoljske industrije je bistven element za okrevanje sektorja. Močno pozdravljam to naložbo v mala in srednja podjetja ter zagonska podjetja na področju vesoljske tehnologije, ki nas približujejo cilju digitalnega prehoda,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. januar 2021