Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. september 2021

Vlak Connecting Europe Express bo začel svojo pot

Vlak Connecting Europe Express, vzpostavljen v okviru evropskega leta železnic 2021, bo 2. 9. speljal z železniške postaje v Lizboni. Na pettedenski poti od Lizbone do Pariza, kamor bo prispel 7. oktobra, se bo ustavil v več kot 100 mestih.

Connecting Europe Express

Predviden je tudi postanek v Ljubljani, s čimer bo vlak povezal portugalsko, slovensko in francosko predsedstvo Sveta EU.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je povedala: »Železnica je pomemben del naše bogate skupne zgodovine, a tudi evropska prihodnost. Železniški prevoz v okviru naših prizadevanj za ogljično nevtralen prometni sektor prispeva k blažitvi podnebnih sprememb, obenem pa spodbuja gospodarsko okrevanje po pandemiji. Vlak Connecting Europe Express bo v naslednjih tednih postal potujoči laboratorij, konferenčni prostor in forum za javno razpravo o tem, kako zagotoviti, da bo železniški prevoz prva izbira tako za potnike kot za podjetja. Vabimo vas, da nam pridete zaželet dobrodošlico, ko se ustavimo na železniški postaji v vaši bližini.«

V okviru pobude bodo na železniških postajah po Evropi, kjer se bo vlak ustavil, organizirani številni dogodki. Železniški navdušenci bodo poleg tega lahko spremljali razprave, ki bodo potekale na vlaku, ter konference o infrastrukturni politiki EU in vlogi vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T), organizirane v Lizboni, Bukarešti, Berlinu in Bettembourgu, ki se bodo v živo prenašale na spletnem mestu pobude.

Vlak Connecting Europe Express je rezultat edinstvenega sodelovanja med Evropsko komisijo, Skupnostjo evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij (CER), evropskimi prevozniki v železniškem prometu, upravljavci infrastrukture in številnimi drugimi partnerji na ravni EU in lokalni ravni.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
1. september 2021