Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. januar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Von der Leyen: zaupanje v demokracijo, znanosti in cepiva ključno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Svetovnem gospodarskem forumu prek videokonference govorila o stanju v svetu.

EC President Ursula von der Leyen
EU

Poudarila je pomen zaupanja v demokracijo, pa tudi v znanost in cepiva, delujoče družbe, ki temeljijo na pravni državi in zaupanje med državami. Pri tem je izpostavila pomen vrednot, kot so svoboda raziskav, svoboda znanosti in neodvisna izbira za vlagatelje, ki so evropskim znanstvenikom omogočile razvoj cepiv mRNA.

V zvezi s polprevodniki in čipi je predsednica poudarila, da je treba vlagati v razvoj, proizvodnjo in uporabo te ključne tehnologije: »Do leta 2030 bi moralo biti 20 % svetovne proizvodnje mikročipov v Evropi. Ne smemo izgubljati časa. Evropski zakon o čipih bomo predlagali v začetku februarja.«

Glede energije je predsednica dejala, da mora sedanja plinska kriza pospešiti prehod na čisto energijo in zagotoviti zagon, ki ga potrebujemo za nadaljnje povezovanje našega energetskega trga.

Predsednica von der Leyen je govorila tudi o ruskem vmešavanju v naše sosedstvo: »Ponovno potrjujemo solidarnost z Ukrajino in našimi evropskimi partnerji, ki jih ogroža Rusija. Želimo si dialog. Želimo, da se spori rešujejo v organih, ki so bili ustanovljeni v ta namen. Če pa se bodo razmere poslabšale, se bomo v primeru nadaljnjih napadov na ozemeljsko celovitost Ukrajine odzvali z obsežnimi gospodarskimi in finančnimi sankcijami.«

 

Več informacij

Datum objave
20. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji