Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. oktober 2021

Vpliv pandemije na predšolsko vzgojo

Ukraine: Education under shelling – a day at school for children living on the frontline

To novo poročilo opredeljuje vpliv pandemije na zelo majhne otroke in njihove družine, predšolsko vzgojo in storitve varstva ter strokovne delavce na tem področju.

Združuje informacije o izzivih, s katerimi se je to področje soočilo, ter tudi identificiranih rešitvah. Prav tako vključuje priporočila za nadaljnje podpiranje rasti ter kakovosti sektorja predšolske vzgoje in varstva otrok tudi v zahtevnih časih.

»Predšolska vzgoja in varstvo sta ključen prvi korak na lestvici vseživljenjskega učenja za vse otroke. Strokovnjaki in strokovni delavci po vsem svetu, tudi v Evropi, ozaveščajo o potrebi vključevanja sektorja predšolske vzgoje in varstva v lokalne, nacionalne in evropske odločitve o upravljanju in okrevanju med pandemijo in po njej. Upam, da bo to poročilo pomagalo razumeti, kako se je med pandemijo upravljal sektor predšolske vzgoje in varstva, ter da se bomo iz te izkušnje kaj naučili in skupaj napredovali,« je dejala Marija Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Iz poročila je razvidno, da je bilo področje predšolske vzgoje in varstva v času pandemije pogosto omejeno zgolj na funkcijo varstva otrok kot podpore staršem, medtem ko se je manj poudarjalo funkciji izobraževanja in vključevanja, kot so zgodnje učenje jezika in socialne veščine. Smernice in podpora so se zelo razlikovale med državami članicami.

Poročilo izpostavlja potrebo po nadaljevanju investicij v upravljanje in kakovost sektorja ter izboljšanje usposabljanja osebja in delovnih pogojev.

Več:

 

 

 

Več informacij

Datum objave
5. oktober 2021