Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Vseevropsko tekmovanje za mlade prevajalce Juvenes Translatores

Srednje šole se lahko do 16. oktobra 2023 prijavijo na vseevropsko tekmovanjeEvropske komisijeza mlade prevajalce Juvenes Translatores. Tekmovanje bo potekalo 23. novembra letos hkrati na približno 700 izbranih šolah po Evropi. 

Juvenes Translatores - registriraj svojo šolo

Iz Slovenije lahko sodeluje osem šol. Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2006. Prijavljeni kandidati bodo na dan tekmovanja prevajali enostransko besedilo iz enega od uradnih jezikov EU v drugega. Na voljo je 552 kombinacij. Prevajalska služba Evropske komisije bo nato ocenila vse prevode ter objavila po enega zmagovalca ali zmagovalko na državo članico, ki bodo prihodnje leto povabljeni na podelitev nagrad v Bruslju. Trenutna slovenska zmagovalka je Elizabeta Tomac s Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. 

Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje že od leta 2007 vsako leto organizira tekmovanje Juvenes Translatores (latinsko za »mladi prevajalci«). Namen tekmovanja je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odpreti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic. Tekmovanje poudarja tudi bogato jezikovno raznolikost Evrope.

Več:

Več informacij

Datum objave
8. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji