Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. september 2021

Vzajemno priznavanje blaga

Evropska komisija je danes sprejela prvo mnenje na podlagi novega postopka, ki je bil uveden z uredbo o vzajemnem priznavanju blaga.

European Union Capitals - Ljubljana, Slovenia

Namen postopka je izboljšati izvajanje pravil o vzajemnem priznavanju in v EU omogočiti prodajo izdelkov, ki niso harmonizirani na ravni EU in se zakonito tržijo v državah članicah.

V danes izdanem mnenju Komisija obravnava težave grškega podjetja pri trženju prehranskih dopolnil v Bolgariji. Bolgarske oblasti so zavrnile vlogo podjetja za prodajo prehranskih dopolnil v Bolgariji, čeprav se zakonito tržijo v Grčiji.

Po mnenju Komisije bolgarske oblasti niso pravilno uporabile načela o vzajemnem priznavanju. Mnenje ponovno potrjuje neposredno uporabo uredbe o vzajemnem priznavanju blaga in razlaga, da bi morali nacionalni organi, preden določenim izdelkom zavrnejo dostop do trga, od podjetij zahtevati informacije o tem, ali se izdelki prodajajo v drugi državi članici.

»Bolj kot kdaj koli prej je pomembno evropskim podjetjem zagotoviti, da v celoti izkoristijo prednosti enotnega trga. To novo orodje Komisiji omogoča, da nacionalnim oblastem pomaga bolje izvajati načelo vzajemnega priznavanja in odpravljati ovire za prost pretok blaga. Če bo to potrebno, Komisija ne bo oklevala pri izvrševanju pravil,« je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Postopek se začne, ko se podjetja soočijo s težavami pri trženju svojih proizvodov v drugih državah članicah in svojo zadevo prijavijo centru SOLVIT. Komisija mora mnenje izdati v 45 delovnih dneh od zaprosila s strani centra SOLVIT.

Pravilna uporaba pravil o vzajemnem priznavanju je ključna za zagotavljanje prostega pretoka blaga v EU. Nova uredba se je začela uporabljati aprila lani. Poleg postopka za reševanje težav je uredba uvedla še nekaj novih orodij za lažjo uporabo načela vzajemnega priznavanja blaga v praksi ter večjo pravno varnost in preglednost na tem področju.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. september 2021