Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Z evropskim digitalnim potrdilom o COVID-19 tudi v Švico

Evropska komisija je sprejela odločitev, ki zagotavlja, da so potrdila o COVID-19, ki jih izdaja Švica, enakovredna EU digitalnim COVID potrdilom.

EU Digital COVID Certificate - Use for travel, Croatia

To pomeni, da je Švica prva država izven Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, ki se bo povezala v tehnični sistem EU, prav tako pa bodo švicarska COVID-19 potrdila v EU sprejeta pod enakimi pogoji kot EU digitalno COVID potrdilo.

»Pozdravljam odločitev švicarskih oblasti, da vzpostavi sistem, ki temelji na EU digitalnem COVID potrdilu. Potrdilo ne bo le olajšalo prosto gibanje znotraj EU, temveč tudi med EU in Švico. To bo evropskim in švicarskim državljanom omogočilo, da to poletje potujejo bolj svobodno in varno,« je dejal komisar za pravosodje Didier Reynders.

Švicarski državljani, državljani EU in državljani tretjih držav, ki zakonito prebivajo v Švici, bodo lahko v EU potovali pod enakimi pogoji, kot imetniki EU digitalnega COVID potrdila. Na drugi strani pa so švicarske oblasti za potovanje v Švico sprejele EU digitalno COVID potrdilo.

Odločitev stopa v veljavo z jutrišnjim dnem. Evropska komisija se o podobnih rešitvah pogovarja tudi z drugimi tretjimi državami.

Več:

Več informacij

Datum objave
8. julij 2021