Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Za okrevanje 800 milijard evrov v okviru NextGenerationEU

nextgenerationeu_web.png
© EU
Evropska komisija bo z zadolževanjem na kapitalskih trgih do leta 2026 zbrala do 800 milijard evrov za financiranje instrumenta za okrevanje NextGenerationEU, ki je v središču odziva EU na pandemijo koronavirusa. Ukrepi, ki jih je Komisija je sprejela danes, bodo zagotovili, da bo financiranje zadolževanja za države članice EU in njihove državljane izvedeno pod najugodnejšimi pogoji.

V osredju bo diverzificirana strategija financiranja, ki bo v skladu z najboljšimi praksami državnih izdajateljev Komisiji omogočila, da zbere potrebna sredstva na učinkovit način in brez zapletov. S tem bo Evropa pritegnila vlagatelje, okrepila pa se bo tudi mednarodna vloga evra.

Evropski komisar za proračun in upravo Johannes Hahn je dejal: »Instrument NextGenerationEU je prelomnica za evropske kapitalske trge. Danes smo predstavili motor, ki bo črpal gorivo za zagon instrumenta NextGenerationEU. Strategija financiranja bo v praksi uvedla zadolževanje v okviru instrumenta NextGenerationEU, da bomo imeli na voljo vsa potrebna orodja za zagon socialnega in gospodarskega okrevanja ter spodbujanje naše zelene, digitalne in odporne rasti. Sporočilo je jasno: takoj ko bo imela Komisija na voljo pravni okvir za zadolževanje, bomo pripravljeni!«

Obseg zadolževanja bo tako povprečno v višini približno 150 milijard evrov na leto, zaradi česar bo EU postala ena od največjih izdajateljic v evrih. Vsa posojila bodo odplačana do leta 2058.

Čeprav se je Komisija že zadolževala, da bi podprla države članice EU in tretje države, obseg, pogostnost in kompleksnost zadolževanja v okviru instrumenta NextGenerationEU narekujejo daljnosežne spremembe v pristopu h kapitalskim trgom.

 

Več informacij

Datum objave
14. april 2021