Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Začel se je projekt Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo)

Začel se je projekt Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo)

V nedeljo, 1. oktobra, se je uradno začel projekt Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo), ki ga v šolskem letu 2023/2024 pilotno na nacionalni ravni organizirajo Slovenski prevajalski oddelek Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Gimnazija Poljane.

Gre za izviren nacionalni projekt za srednješolce in srednješolke, ki skozi njihovo skupinsko delo v treh izzivih spodbuja medvrstniško povezovanje, ustvarjalnost in drznost uresničevanja vizij.

V prvem delu se mladi soočijo z izzivom prevajanja poezije starejših evropskih avtorjev v slovenščino, in sicer iz tujih jezikov EU, ki se poučujejo v srednjih šolah (angleščina, francoščina, italijanščina, madžarščina, nemščina, španščina), ter latinščine in stare grščine. V drugem delu se preizkusijo v izzivu uglasbitve ene od prevedenih pesmi, v tretjem pa za eno od uglasbitev izdelajo videospot.

Najboljši dosežki bodo junija prihodnje leto na predvečer evropskih parlamentarnih volitev razglašeni na zaključni prireditvi v Hiši EU v Ljubljani, ko bosta predstavljeni tudi knjiga najboljših prevodov in tematska razstava.

V projektu lahko sodelujejo vse srednje šole ne glede na njihov program. Šola lahko prijavi poljubno število dijakov in dijakinj, pri čemer se ti lahko odločijo za sodelovanje v enem, dveh ali vseh izzivih. Šole lahko prijave oddajo do 15. novembra, prvi del tekmovanja pa se začne 6. decembra letos.

Projekt, ki ga podpira tudi Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, je zaradi svoje narave tudi odlično vpet v duh trenutnega evropskega leta spretnosti.

Več informacij

Datum objave
2. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji