Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Začenja se novo obdobje za obdavčitev dohodkov pravnih oseb v EU

S 1. januarjem letos so začela veljati prelomna nova pravila EU, ki uvajajo minimalno stopnjo dejanske obdavčitve v višini 15 % za multinacionalna podjetja, dejavna v državah članicah EU.

Visit of Paolo Gentiloni, European Commissioner, to Norway

Okvir bo prinesel večjo pravičnost in stabilnost na davčnem področju v EU in po svetu, hkrati pa ga bo posodobil in bolje prilagodil današnjemu globaliziranemu digitalnemu svetu.

S pravili o minimalni dejanski obdavčitvi, o katerih so se države članice dogovorile leta 2022, se formalizira, kako EU izvaja t. i. pravila »drugega stebra«, dogovorjena v okviru globalnega dogovora o mednarodni davčni reformi leta 2021.

Ta pravila je doslej sprejelo skoraj 140 jurisdikcij po vsem svetu, pri čemer je EU med vodilnimi pri njihovem prenosu v obvezno pravo. Drugi steber z zmanjševanjem spodbud za podjetja, da preusmerijo dobiček v davčne jurisdikcije z nizko davčno stopnjo, omejuje t. i. tekmovanje v zniževanju standardov – boj med državami, da znižajo svoje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, da bi pritegnile naložbe. Rezultati so že vidni, saj je več jurisdikcij z ničelno davčno stopnjo napovedalo uvedbo davka od dohodkov pravnih oseb za podjetja, ki spadajo na področje uporabe.

»To novo leto pomeni začetek novega obdobja za obdavčitev velikih mednarodnih podjetij. Začetek veljavnosti te zgodovinske reforme v Evropi in jurisdikcijah po svetu je pomemben korak k pravičnejšemu sistemu obdavčitve dohodkov pravnih oseb,« je poudaril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni ter ob tem pozval k hitri izvedbi te reforme, ki bi lahko letno ustvarila dodatnih 220 milijard USD za pomoč državam po svetu pri financiranju ključnih naložb in visokokakovostnih javnih storitev.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji