Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Začenjajo se dnevi evropske kulturne dediščine

Danes se začenjajo dnevi evropske kulturne dediščine, ki bodo naslednja dva meseca potekali v 50 državah podpisnicah Evropske kulturne konvencije.

Participation of Kristalina Georgieva, Vice-President of the EC, in the 'Grand Horo Dance' at the Grand Place of Brussels

Vsako leto je organiziranih do 70 tisoč dogodkov (razstave, delavnice, predstavitve, vodeni ogledi ...), ki obiskovalce opozarjajo na pomen ohranjanja skupne dediščine za današnje in prihodnje generacije.

»Muzeji, arhivi, spomeniki in drugi prostori, ki so izpostavljeni v okviru dnevov evropske kulturne dediščine, so bogastvo, ki ga je treba deliti in ohraniti. Tehnološki razvoj odpira možnosti za digitalizacijo kulturne dediščine, digitalizacija pa postaja ključno orodje za prepoznavanje, ohranjanje in promocijo elementov dediščine. Lokalni dogodki ob dnevih evropske dediščine spodbudijo kulturne vsebine, ki so naložene na splet in jih lahko spletni uporabniki po vsej Evropi uporabljajo za izobraževalne namene, delo ali prosti čas,« je izpostavila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Osrednja ideja za letošnjo izvedbo dogodkov je odprava ovir, kar pomeni, da se bo v okviru dogodkov zagotovila udeležba osebam s telesno ali senzorično okvaro. Prav tako bo pozornost namenjena evropskemu letu železnic oziroma pomenu železniške dediščine.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. september 2021