Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Začetek izvajanja evropske pobude za slikanje raka

Komisija je danes uradno začela izvajati evropsko pobudo za slikanje raka,s katero bo izvajalce zdravstvenega varstva, raziskovalne inštitute in inovatorje podprla pri čim boljšem izkoriščanju inovativnih podatkovnih rešitev za zdravljenje in oskrbo.

Cancer Treatments - Mammography, breast ultrasound and breast MRI

Evropska komisija je danes uradno začela izvajati evropsko pobudo za slikanje raka, s katero bo izvajalce zdravstvenega varstva, raziskovalne inštitute in inovatorje podprla pri čim boljšem izkoriščanju inovativnih podatkovnih rešitev za zdravljenje in oskrbo raka.

Cilj pobude je vzpostaviti digitalno infrastrukturo, ki bo povezala vire, zbirke podatkov, pobude in mreže bolnišnic v EU ob upoštevanju visokih etičnih in varnostnih standardov.  Raziskovalcem bo omogočala dostop do večje količine visokokakovostnih podatkov za preučevanje in boljše razumevanje bolezni.

Inovatorji bodo lahko razvijali in preizkušali podatkovne rešitve za zdravljenje in oskrbo raka, zdravniki pa sprejemali natančnejše in hitrejše klinične odločitve ter bolje diagnosticirali in zdravili raka.

Državljani bodo s prostovoljno privolitvijo lahko delili podatke in pripomogli k bogatenju zbirke.

Čezmejna, interoperabilna in varna infrastruktura bo tudi pospešila inovacije na področju medicinskih raziskav. Med drugim bo omogočila učenje novih tehnologij, ki uporabljajo umetno inteligenco, na podlagi obsežnega standardiziranega nabora podatkov, ki bo v celoti skladen s pravili o varstvu osebnih podatkov. To bo pospešilo razvoj inovativnih orodij, ki lahko pripomorejo k hitrejšemu diagnosticiranju raka in boljši individualizirani oskrbi.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji