Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova pravila EU o avtorskih pravicah

V ponedeljek, 7. junija, bo potekel rok za države članice, da v nacionalno zakonodajo prenesejo nova pravila EU o avtorskih pravicah.

This help saved my life: the help provided by the EU to Nicaraguans

Nova direktiva o avtorskih pravicah varuje ustvarjalnost v digitalni dobi in prinaša konkretne koristi državljanom, ustvarjalnemu sektorju, medijem, raziskovalcem, izobraževalcem in ustanovam na področju kulturne dediščine po vsej EU. Hkrati bo nova direktiva o televizijskih in radijskih programih evropskim medijskim hišam olajšala ponujanje spletnih storitev prek meja.

Danes je Komisija prav tako objavila smernice v zvezi s 17. členom nove direktive o avtorskih pravicah, ki določa nova pravila za platforme za deljenje vsebin.

Namen obeh direktiv je posodobitev pravil o avtorskih pravicah in omogočiti potrošnikom in ustvarjalcem, da kar se da izkoristijo digitalni svet, kjer storitve za pretakanje glasbenih vsebin, platforme video vsebin na zahtevo, satelitske in IP televizije, združevalniki novic ter platforme z vsebinami, ki jih naložijo uporabniki, predstavljajo glavno pot za dostop do ustvarjalnih del in medijskih vsebin.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
4. junij 2021