Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Zagon superračunalnika Vega v Mariboru

vega.jpg
© EU
V prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) bodo danes zagnali superračunalnik Vega, največji superračunalnik v Sloveniji in prvi dobavljeni superračunalnik v okviru podjetja EuroHPC. Vega je del projekta, vrednega milijardo evrov, ki je Slovenijo umestil na zemljevid evropskega superračunalniškega ekosistema. Projekt Vega je skupna naložba v višini 17,2 milijona EUR.

Sofinancirajo ga Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter skupno podjetje EuroHPC. 

Podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za digitalni prehod, Margrethe Vestager, ki se bo dogodka udeležila preko video povezave, je dejala: »Danes obeležujemo zagon superračunalnika Vega - prvega od številnih. Superračunalništvo bo evropskim malim in srednjim podjetjem omogočilo vstop v visokotehnološko gospodarstvo prihodnosti. Še pomembneje pa je, da lahko evropsko superračunalništvo s podporo umetni inteligenci pospeši identifikacijo molekul za nova zdravila in olajša sledenje okužbam s COVID ter tako prispeva k reševanju življenj.«

Na dogodku bo prisoten tudi slovenski premier Janez Janša.

Superračunalnik Vega bo slovenskim in evropskim znanstvenikom omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih ter dodatno pospešil razvoj znanosti in gospodarstva. Gre za izjemno pomembno naložbo za vzhodnoslovensko regijo, celotno Slovenijo in Evropo.

Slovesnost ob zagonu superračunalnika bo potekala 20. aprila ob 15.30 v prostorih Instituta informacijskih znanosti, Maribor (IZUM), kjer je superračunalnik Vega tudi nameščen.

Prireditev si lahko ogledate v živo (link is external)

 

Več informacij

Datum objave
20. april 2021