Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. marec 2021

Zaščita delovnih mest z instrumentom SURE učinkovita

Evropska Komisija je objavila prvo predhodno oceno učinka instrumenta SURE, s katerim se zagotavljajo sredstva v višini 100 milijard evrov za zaščito delovnih mest in prihodkov, ki jih je prizadela pandemija COVID-19. V poročilu je ugotovljeno, da je instrument SURE uspešno ublažil resne socialno-ekonomske posledice krize zaradi COVID-19.

Z njegovo pomočjo se je brezposelnost v upravičenih državah članicah med krizo bistveno manj povečala kakor med svetovno finančno krizo, čeprav je bil upad BDP večji.

Instrument SURE je ključni element celovite strategije EU za zaščito državljanov in državljank ter ublažitev izredno negativnih socialno-ekonomskih učinkov pandemije COVID-19. Zagotavlja finančno podporo v obliki posojil, ki jih EU pod ugodnimi pogoji odobri državam članicam za financiranje nacionalnih shem skrajšanega delovnega časa ter drugih podobnih ukrepov za ohranitev delovnih mest in zagotavljanje dohodkovne podpore, zlasti samozaposlenim, pa tudi nekaterih zdravstvenih ukrepov.

Komisija je doslej predlagala skupno 90,6 milijarde evrov finančne pomoči 19 državam članicam. Z instrumentom SURE se lahko zagotovi še več kot 9 milijard evrov finančne pomoči in države članice še vedno lahko vložijo prošnje za podporo. Komisija je pripravljena oceniti dodatne prošnje držav članic zaradi porasta okužb s COVID-19 in novih omejitev.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
22. marec 2021