Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zaščita obrtnih in industrijskih izdelkov v EU

Evropska komisija je predlagala prvi okvir za zaščito intelektualne lastnine za obrtne in industrijske izdelke, ki temeljijo na izvirnosti in pristnosti tradicionalnih praks iz njihovih regij.

Zaščita obrtnih in industrijskih izdelkov v EU

Predlagani zakonodajni okvir naj bi proizvajalcem omogočil, da zaščitijo obrtne in industrijske proizvode, povezane z njihovo regijo, ter svoje tradicionalno strokovno znanje in izkušnje uveljavijo v Evropi in zunaj nje. Potrošniki pa bodo lažje prepoznavali kakovost takih proizvodov ter sprejemali bolj ozaveščene odločitve. Zaščita geografskih označb za obrtne in industrijske izdelke bo prispevala tudi k ohranjanju znanj in spretnosti ter delovnih mest v evropskih regijah, kar bo dodatna spodbuda za gospodarstvo.

Predlog zaščite intelektualne lastnine za obrtne in industrijske izdelke temelji na uspešnih shemah, ki že veljajo za proizvajalce hrane in vin. Okvir bo zajemal izdelke, kot so moransko steklo, limoški porcelan ali solingenski jedilni pribor. Ti izdelki že uživajo ugled v EU in po svetu, vendar proizvajalci do zdaj niso imeli oznake EU, ki bi izvor in ugled njihovih izdelkov povezovala z njihovo kakovostjo.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji